Fával fűteni igen/nem kérdések

Beszélgetek önmagammal arról, hogy érdemes-e egyáltalán a fával fűtés gondolatával foglalkozni komolyan? Tömbházban lakunk a harmadikon. Mivel régi építésű, van kéményünk, valamikor kandalló volt beépítve de jelenleg fel van falazva.  A fával fűtésnek nincs semmi akadálya  és már szó volt róla, hogy kialakítunk valamit, de kicsit elgondolkodtam azon, hogy tényleg érdemes-e.

Az igen oldalon áll, hogy megoldható, hogy fával fűtve kellemes lesz a lakás melege, otthonosabbá teszi a pattogó tűz a helyet. Az is, hogy nem kéne túlságosan sok fa, hiszen nem – fokokat kell felfűteni, mert kint is valami +5-10 fok szokott lenni télen. Fát lehet vásárolni, felvágva haza hozzák és a földszinten lenne hely ahol tároljuk.

A nem oldalon az van,hogy a fát meg kell venni ami nem a legolcsóbb mulatság. Bár van a tároló hely, ez nem túlságosan nagy, így ha télire fát vásárolunk, akkor tárolónak a fele megtelik fával, a végén nem tudnánk szerszámokat, biciklit tárolni ott. Még beszélgettünk arról, hogy beszerezzünk egy motorbiciklit is, mert ez is elférne a “garázsban” de akkor tuti nem tudnánk fát tárolni. A fát fel is kell cipelni az emeletre és bár most még fiatalok vagyunk és nem gond, ez egyre inkább problémává válhat. A kályha egész évben helyet foglal és alig 2 hónapot kéne használni.

A fával fűtés megvalósításának az elsődleges alkotó része a kályha-kandalló beszerzése. A modern, új gyártmányok nem érdekelnek, iszonyú egyszerű vonalak, ronda kivitelezés igen sok pénzért. Azt hiszem láttam vagy 2 kályhát ami úgy ahogy tetszett, megfizethetetlen az ára. Használtan vannak nagyon szép kályhák eladóak. 450-500 eurónál kezdődik. Ritkán lehet kapni barnát (legtöbb zöld meg kék) így ki kéne keresni azt ami a mi színeinkben pompázik. Vannak félig lerobbant kályhák fele árban, ami elméletileg felújítható, de ez mindig kétséges, főleg olyan esetben ha nem ért hozzá az ember. Pancser munkát nem akarok és félő, hogy felújítás, festékek, smirglik, idő meg mindennel együtt ugyanott lenne árban mintha megvenném eleve azt ami hibátlan állapotban van. Szóval elég sokba kerülne és végül csak a helyet foglalná. Mert szép szép… de kell-e tényleg nekünk fával fűtés kérdésre még mindig nem tudok konkrét választ adni.

De akkor mivel fűtsünk? Gázzal ahogy első évben, nyílt lángos “estufa”. Praktikus és szállítható megoldás, az új technológia nem is büdös már, szenzor van benne, ha csökken az oxigén mennyisége a szobában, kikapcsol. Nedves meleget ad, a gázból vízgőzök is származnak. Ellenben a 2 hónap használat után levihető a pincébe. Butélia nem olyan drága, egy tél alatt 3 ha elmegy és kész.

Ideális nekünk a tetőre szerelt légkeveréses napfűtés lenne. Mi készítenénk el a hozzá való kereteket, felszerelnénk a tetőre és a csöveket az amúgy is létező fals plafon fölé helyeznénk, kivezetésekkel minden szobában. Így napközben a meleg megoldható lenne, este meg be tudnánk segíteni egy kis elektromos fűtéssel. Valószínűleg nem sok kéne ha nem hűl le túlságosan a lakás. A megvalósítása nem kerülne túl sokba, hiszen a kis ládákat összeszerelni nem egy vagyon, a csöveket mi be tudjuk húzni, az elektromos részét be tudjuk kötni.

A tetőnkön nincs semmi (sok háznál terasz van amit közösen használnak, itt csak szemét…) így ha meg tudnánk oldani a kijáratot a tetőre akkor ennek a fűtésnek semmi akadálya nem lenne.

Szóval passz… Meglátjuk még mire jutunk, a napokban úgyis le kell mennie Zembernek a szomszédhoz megkérdezni mennyit fogyasztottunk a közös áramból, akkor megint felhozza a tetőre való kijárat megoldását.