Mi történik a festékekkel?

Nincs igazán alapom hogy egy összehasonlítást végezzek a  régi festékekkel de azt veszem észre hogy ezek a hiper szuper új festékek jóformán szart sem érnek.  Több féle festékkel volt dolgom és a következtetés ugyanaz: mintha nem száradna meg rendesen, a festék maga nem ragad a legjobban a festett tárgyhoz (annak ellenére, hogy írja a cédulán, hogy lehet olyasmit festeni vele) és a száradás után a festék nagyon könnyen sérül.

A legkellemetlenebb tapasztalat azzal a festékkel volt amit S. választott a bútorainak a festésére. Tudtunk a 24 órás száradásról ezért miután befejeztük az első réteget mindent úgy hagytunk ahogy volt és 2 hétig az égvilágon SENKI nem nyúlt hozzá a bútorokhoz, külön helyiségben voltak. 2 hét után mikor a második réteg felkenése lett volna soron, a festék tapintásra olyan érzést keltett mintha nem lenne megszáradva rendesen.

Valami 1 hónap is eltelt a festés után mikor nagyjából száraznak tűnt de a festés tartóssága igencsak messze van az ideálistól. S. nem spórolt a festékkel, egy jobb márkát választott.

Én vettem festékeket a székekre, de egy olcsó változatot választottam, mert nem is  nagyon volt sok pénz, erre nem volt különösebb panaszom, elég jó minőségű festék volt. Kb egy hét alatt érte el a teljes száradtságot de utána rendbe volt.

Igen ám, de szép lassan itt van a bútor festés ideje és vettem speciális legtartósabb poliuretán festéket. A kitett lefestett lécecske nagyon szupernek bizonyult, próbáltam durván megkaparni de meg se kottyant neki. Fellelkesedve ezen, megvettük. Lefestettem vele pár holmit. A végeredmény nem vészesen csúnya de ha csak finoman megkaparom a festett felületet a festék a körmöm alatt marad két hét száradás után is.

Egy ismerős, aki motorokkal foglalkozik hasonló gondról számolt be: a speciális festék ami régebben szuperül fedett, takart és száradt, most is szuperül fed meg takar, de nem szárad és nem marad túl tartós.

Nézelődtem, mert úgy tudom létezik valami katalizátor – festék keményítő lötty- amit a festékbe lehet keverni és az talán jobb eredményt hoz majd.