Professor Kim from Korea University Guro Hospital

Igyekeztem lefordítani, annak reményében, hogy a mondanivaló segít akárkinek aki nem tud angolul. Nézzétek el, ha vannak benne apróbb fogalmazási hibák. Itt ott szabad fordítás…

Nagyon sok a pánik és téves információ a koronavírussal kapcsolatosan. Dél Korea elismerten jól kezeli a jelenlegi helyzetet- igen mindenki használ maszkot. Nem jelenti, hogy mind betegek. Önmagukat védik a tesztelés előtt, ami mint látható, széles körűen rendelkezésre áll. Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy jelenleg a legbiztonságosabb ország ahol lehetünk, viszonylag természetesen.  Ha azon merengsz, hogy mit az ami Koreát  ennyire hatékonnyá teszi és a legjobb információhoz szeretnéd kapni, ma eljöttünk a Guro Egyetemi kórházhoz, hogy az egyik legkiemelkedőbb szakértővel az országból beszéljünk. Már vár ránk, szóval menjünk és tegyünk fel minél több kérdést.  ( a többi a “Tovább” -ra kattintva érhető el…)

  • Köszönjük, hogy találkozott velünk Professzor. Bemutatkozna röviden? Jelenleg a Koreai Guro egyetemi kürházban dolgozok, Seoulban, a fertőző betegségek osztályán. 1990-től dolgozom ezen a területen, tehát 30 éve dolgozok a fertőző betegségekkel,. Ez idő alatt több fertőző betegséggel volt dolgom, tuberkulózis, AIDS, kanyaró, disznóinfluenza, Ebola,  SARS, MERS. A 30 éves tapasztalatom azt mndja, hogy a a covid 19 jelenti a legnagyobb nagyobb kihívás mint az előbbiek.
  • Milyen munkát végez a Covid 19-vel kapcsolatosan? Amikor Covid 19-ek fertőzött emberek érkeznek a kórházba, én gondozok néhányat ezen esetek közül, gondozok beutalt betegeket és mivel én vagyok a rangidős a csapatunkból az én feladatom megjelenni a nemzeti televizióban is, hogy a Covid 19-ről  naprakész és pontos információt szolgáljak a nézőknek. Továbbá igyekszek beszélni az újságírókkal is, hogy ők is terjesszék a tudnivalókat.
  •  Tehát mint egy szakértője a témának, el tudná mondani nekünk, honnan ered a Covid 19? 2019 decemberében Wuhan városában elkezdtek észlelni halálos kimenetű,  ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket , amit a kínai orvosok a WHO (World healt organizátion) tudomására hoztak december 31-én. Tehát nincs 3 hónapja se, hogy létezik. Az elmúlt 2-3 hónap kutatásai arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus eredetileg denevérekből származik, ami egy Wuhani nagybani piacon volt eladva. A  vírus amit úgy hívnak, hogy SARS-Cov2 és a Covid 19 megbetegedést okozza, előbb denevérből  került valószínűleg pángólínba vagy kígyóba – még nem vagyunk biztosak – ( fajváltás) majd onnan vándorolt emberbe és bizonyos esetekben súlyos tüdőgyulladást okoz. Az elhalálozási arány átlagosan  2-3%-ra tehető. Mivel egy új vírusról van szó, amivel amivel nem találkoztunk korábban, nincs rá kezelési mód vagy oltás. Minden országban rohamosan nő a fertőzöttek száma, Európa különösen érintve van, és Amerikában is a nagy városok mint New York komoly fenyegetésnek vannak kitéve, a helyzet romlani látszik. Azt mondanám, hogy a fenyegetés nagyon magas jelenleg.
  • Sokan még most sem tudnak sokat a Covid 19-ről…  Igen.. Van valami adat az elhalálozási arányról? A halálozási arány változik minden ország esetén annak ellenére, hogy ugyanarról a vírusról van szó, mivel minden országnak különbözik a karantén protokollja, az egészségügyi kezelés komplexitása, és a népesség összetétele. Olyan országok esetén ahol nagyon magas az idősek száma, mint pl. Olaszország , a halálozási arány nagyon nagy, kb. 8-9%
  • Van e valami adat a különböző korosztályokat illetően? Például 20- 30, 30-40 stb felbontásba? Igen, hoztam március 24 adatokat: 8961 megerősített eset Dél Koreában, 111 páciens meghalt, 3166 páciens teljesen meggyógyult. Mi nagyon sok tesztet végzünk Koreában és kb 9000 megerősített esetre számolva a 20% nem rendelkezik semmiféle szimptómával.  Tehát alapvetően azt mondhatom, hogy jobb rálátással vagyunk  a fertőzés elterjedésével kapcsolatosan mint más országok. Amikor korosztályokra bontjuk  a 80 év fölöttiek esetén a halálozási arány 11,6% , 70 évesek közül ez 6.3%, 60 évesek között ez 1.5%, 0.4% az 50 évesek között, egy 40 és egy 30 éves páciens meghalt így ennek a korosztálynak 0.1%.  Még nem láttunk tinédzserek és 20 éveikben levők halálát (ez Korea). Ami azt jelenti, hogy statisztikailag a halálos kimenetelű betegek 90% ind 60 év fölöttiek voltak
  • Miért ennyire halálos kimenetelű ez a vírus az idősek esetén?  A covid 19 új vírus, nincs rá kezelés vagy oltás,ezért az egyetlen ami képes a vírussal felvenni a harcot az a saját immunrendszered. A fiatalok és a 40-es korosztály esetén enyhe influenza szerű tüneteket okozhat 1-2 hétig és felgyógyulnak ezután.
  • És lehetnek tünetmentesek is?  Igen. Ha a koreai páciensek adatait nézzük a kb 9000 fertőzött esetén 20 tünetmentes volt. A tünetmentes páciensek a “trükk”, mivel így is terjeszthetik a vírust. De  60 éves kor körül az immunrendszer elkezd romlani, a folyamat neve Immunosenescence, főleg ha 80 év fölötti az ember,  ezért ha a 70-80 évesek fertőződnek az immunrendszerük nem képes felvenni a harcot a vírussal, a vírus tüdőgyulladáshoz vagy általános gyulladáshoz vezethet, fő szimptóma a láz, köhögés és nehéz levegővétel. A vírus kritikus helyzetbe sodorhatja az időseket és növeli az elhalálozás esélyét.  Továbbá azok is emelkedett rizikójú kategóriába tartoznak akik krónikus betegségekben szenvednek. Amennyiben 60 év alatti vagy,  ha szív vagy érrendszeri  problémád, krónikus tüdő betegségben szenvedsz, cukorbeteg vagy illetve ha cigarettázol is jelentős veszélyt jelent.  A nikotin megtelepedhet a légutakban így ők is nagyon betegek lehetnek.  Azok is akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek, mint szteroidok, rák elleni gyógyszerek veszélyeztetett kategóriába tartoznak.
  • Feltételezzük hogy már elkaptad a vírust… Megfertőzödhetsz ismét ha már egyszer meggyógyultál? IGEN. Ez az ijesztő része. Még mindig nagyon sok mindent nem tudunk. Általában amikor megbetegedünk, általában 2 hétre van szüksége a szervezetnek amíg megfelelő antitesteket produkál. Ezután nem leszünk betegek ugyanattól a vírustól. De a Covid-19 esetén láttunk olyan eseteket amikor a páciens elkapta a Covid 19-et, kigyógyult, hazaengedték a kórházból, de 5-7 nappal később újra elkezdett Covid-19 tüneteket produkálni. Láttunk már esetek újra aktivizálását.  Néha megtörténhet.
  • Hogyan kapjuk el a Covid-19 fertőzést? Például vannak akik azt gondolják, hogy csak akkor kapjuk el, ha belélegezzük, míg mások azt, hogy ránk kell tüsszentsenek ahhoz, hogy elkapjuk. 3 fő lehetőség van arra, hogy megfertőződjünk. Amint a vírus megfertőzi a légutakat, a fő tünetek a láz, köhögés, légzési nehézségek.  Amikor köhögsz vagy tüsszentesz cseppecskék keletkeznek.
  • Alapjában véve kiköpöd? Helyes.  Ezek nagyobbak kell legyenek mint 5 mikron ahhoz, hogy cseppecskének (droplet) legyen nevezve és egy fertőzött  5 mikronos cseppecske nagyon sok vírust tartalmazhat. Akikor köhögsz vagy tüsszentesz, a cseppecskék kilőnek mint egy szívárvány ami akár 1-2 méterre is elszállhat és tipikusan 1-2 méterre az ember előtt landol a földön. Így a vírus képes a szem, száj és orron keresztül bejutni a másik emberbe.
  • Tehát megfertőzheti a szemet is? Igen, a nyálkahártyán keresztül.   Olyan fals hírek is terjednek, hogy elég ránézni a vírusos emberre de ez nem igaz.
  • Mi a helyzet a levegővel? mi van ha átmegyünk ugyanazon a területen ahol a vírussal fertőzött ember áthaladt? – A levegő egy kicsit más probléma – később elmagyarázom. A legtöbb fertőzés  a cseppecskékkel történik. A második legveszélyesebb fertőzési mód akkor van ha az emberek a kezükkel törlik meg az orrukat (runny nose – csepegő orr?) , ami majdnem tudatalatti mozdulat és a vírus a kezünkre kerül, kézfogás esetén direkt kontaktus módon átkerül a másik emberre.  A harmadik fertőződési mód amikor beteg tüsszent vagy köhög és a cseppecskék a környezetbe kerülnek megragadva a kilincsen, felületeken, asztalon,  tabletten, billentyűzeten landol ahol pár óráig képes életben maradni, felülettől függően akár 3-4 napig is.
  • Mennyi  ideig maradna meg egy ilyen asztalon? – valószínűleg 3 napig;  Papíron, ruhán nem túl sok ideig, papíron kb 1 napig, hőmérséklettől és a levegő páratartalmától függ. Például Koreában ahol tél van, 5-10°C a hőmérséklet és 30% a páratartalom, a vírus sokáig életben tud maradni, egy ilyen asztal esetén akár 5-7 napig is. Amikor megérintesz egy ilyen felületet, pár órával később a vírus még életben van a kezeden, amivel ha megérintheted az arcodat megfertőződsz.
  • Így azt  mondhatjuk, hogy csak a levegővétellel nem fertőződhetünk meg? – igen ez így igaz, a mindennapi életben a cseppecskéktől fertőződhetsz, direkt kontaktustól és az indirekt kontaktustól.  DE bizonyos körülmények között a levegőből is fertőződhetsz aeroszol fertőzés a neve ennek a folyamatnak.  Nemrég ezrek fertőződtek meg Koreában egy vallásos összejövetel alkalmából, a templom egy tizedik emeleti zárt helyiségben volt, az ablakok bezárva mivel tél van, ezek az emberek közel áltak egymáshoz (1-2 méteren belül) énekelve és imádkozva órákon át, és ha csak 1 fertőzött személy volt jelen  rengeteg cseppecske keletkezhetett – mindnyájan “köpködünk” valamennyi cseppecskét még akkor is amikor beszélünk- de amikor kiabálsz vagy énekelsz jóval több cseppecske keletkezik – amikor az emberek kiabálnak és sikítanak a gravitáció nem húzza le ezeket így az nem esik le 1-2 méteren belül hanem a levegőben mozoghat jobbra, balra így sokkal távolabb is eljuthat és ez idő alatt száradhat ami a kisebb mint 5 mikronos méretre való csökkenést okozhatja – ezáltal levegőben terjedővé (aeroszol) is válhat.  Az aeroszolok könnyűek, nem hatát erősen rájuk a gravitáció így jóval távolabb juthatnak  így történhet meg, hogy jóval nagyobb távolságban álló személy is megfertőződhet. Ezért  minden zárt hely ahol nagy a népsűrűség, ahol az emberek kiabálnak, esznek veszélyesek. Parkok, túraútvonalak, tipikusan kinti helyen nem olyan veszélyesek mint a zárt terek, a levegőből való fertőzés valószínűtlen
  • Véleménye szerint kinek kéne elvégezni a covid tesztet? – Elsősorban mindenki akinek láza van vagy torokfájása, köhög vagy nehézségei vannak a levegővétellel, elsődlegesen fontos az idősek vagy magas rizikófaktorral rendelkező csoportok esetén, akkor is ha nem tapasztalnak fáradtságot, étvágyvesztést, enyhe fájdalmat. Bizonyos esetekben – amelyek bizonyítva voltak a kutató csoportunk által – 30% a fertőzöttének nem érez ízeket vagy szagokat – 5-10 napig, eléggé egyedi szimptóma.
  • Ha nincsenek szimptómáim nem tesztelnek? – tesztelhetnek ha fizeted a tesztet ebben az esetben, egy teszt ára 140 dollár, de amennyiben fertőzött vagy a pénzt visszakapod. Amennyiben az orvos valamiért úgy gondolja, hogy az eredményed fontos lehet, akkor a teszt ingyenes. Koreában amennyiben a teszt pozitív lesz, a kormány fizeti a tesztet.
  • Említette, hogy a vírus fertőzhet a szemen keresztül – ha körültekintünk, azt mondhatjuk hogy a koreaiak nagy része használ maszkot – én is hoztam – de mi van ha a maszk a szemen keresztül is bekerülhet? – miért fontos a maszk használata?  – te viselsz szemüveget… Az is segít? igen. Említettem a szemet, szájat és orrot mivel itt nyálkahártyák vannak. A vírus nem tud átmenni a bőrön, de ezek a nyálkahártyák rendelkeznek egy ACE2 receptorral, a bőr igazából egy sorompóként viselkedik. A vírus nem tud bejutni fülön keresztül sem
  • Mennyire hatékony a maszk viselete?  határozottan hatékony! A SARS járvány esetén Hong Kongban, Szingapúrban, Kanadában, Tajvanban és Kínában nagyon sok egészségügyi dolgozó megbetegedett, anélkül, hogy az elején feltűnt volna nekik. Jelenlegi is nagyon sokan az egészségügyből megfertőződnek Wuhanban és Olaszországban. A kutatások szerint azok az egészségügyi dolgozok akik használnak maszkot alapvetően alacsonyabb eséllyel betegedek meg mint azok akik nem.  Európában, Amerikában nem látod az embereket maszkot viselni. Nagyon furcsának találom ezt. Az amerikai “nemzet orvosa” (US Surgeon General) azt mondta, hogy nem szükséges a maszk használata az nép körében, a WHO azt ajánlotta, hogy az emberek ne viseljenek maszkot, de ezzel nem értek egyet.  Olvastam én is a twit-et, és meg kell érteni a kontextusát: azt hiszem ennek oka az volt, hogy megakadályozzák a köznépet hogy felhalmozza az összes maszkot, mivel az egészségügyi szakembereknek sokkal nagyobb szükségük van rá.  Ha az orvosok kifogynak a maszkokból, nem is tudják kezelni a pácienseket.  Másképp megfogalmazva, kevés a maszk az Egyesült Államokban, ezért sokkal fontosabb, hogy az egészségügyi dolgozóknak jusson.  Tehát az emberek is kéne maszkot hordjanak…
  • Ami a kezemben van az egy KF94 maszk… úgy tudom ez az N95 maszk megfelelője.  Igen, összehasonlítható, egy KF94 maszk viselése majdnem ugyanannyit ér mint egy N95 maszk viselése. Tehát Koreában az emberek ezeket az orvosoknak szánt maszkokat viselik. Most ha kimegyek szinte mindenki ezeket hordja. Tehát az alap hogy mindenki hordjon maszkot mert segít. Természetesen. Mi másért hordanának maszkot az orvosok a kórházakban? Azért, mert a fertőzés megelőzésére szolgál.   A SARS és MERS kitörések esetén bizonyították, hogy használnak. Csak nézzétek Kína, HongKong, Japán és Koreára. Ázsiai országokban az emberek viselnek maszkokat. Ha ez időtájt megnézed az európai országokat és az Egyesült Államokat, a vírus nagyon gyorsan terjed. Az egyik ok amiért Koreában a fertőzések száma aránylag alacsony azért van, mert az emberek használnak maszkot és rendszeresen kezet mosnak.
  • Korea példaként van felhozva a gyors reagálásra való tekintettel illetve a sok teszt elvégzése miatt.  Mennyi teszt van Koreában végezve?  Mi 15.000 tesztet végzünk naponta. Összesen 338.000 tesztet végeztünk el március 23.-ig bezárólag.
  • Más országok nem képesek ilyen sok tesztet elvégezni, hogy sikerült Koreának ilyen gyorsan? Mert Korea már egyszer átesett a sertésinfluenzán 2009-ben, 2015-ben a MERS kitürésekor már nagyon sok Koreai eleve fel volt készülve mivel korábban már találkoztak hasonló veszéllyel. Mi tudjuk, hogy a kézmosás és a maszk viselet megelőzheti a fertőzéseket.  A MERS kitörésekor már rájöttünk, hogy nagyon gyorsan kell kialakítani a teszteket, és azonnal használni kell őket. Amikor a MERS fertőzés megjelent, a koreai gyors válasz csapat tagja voltam és már akkor rájöttünk, hogy nem fogunk tudni se gyógyszert se oltást készíteni azonnal, de teszteket készíthetünk ami PCR-t használ (Polymerase Chain Reaction) ami nagyon hatékony módszer a diagnózisra.  Tehát mi arra fektettük a hangsúlyt, hogy minél hamarabb legyenek tesztek és minél tágabb körben használva legyenek. Egy páciens köhöghet vagy lázas más okból is, de nagyon fontos tudni, hogy ez Covid 19 miatt van vagy sem, hogy megfelelően karanténba kerüljenek és kapjanak kezelést, megtudjuk merre voltak és kikkel kerültek kapcsolatba, hogy azokat az embereket is tesztelni tudjuk, illetve karanténba kerüljenek ha szükséges. Ez az alap védelem. A 2015-ös sertésinfluenza óta a koreai kormány nagyon sokat költött kutatásra és fejlesztésre ezen tesztek kialakítása érdekében, és még fontosabb, hogy cégek is elkezdték gyártani, őket, mert felismerték, hogy nagy nyereség lehet a fejlesztésben és gyártásban. Ez igazi kapitalizmus, de egy verseny alakul ki a cégek között. Tehát anyagi vonzata is volt a dolognak.
  • Ez annyit jelent, hogy más országok késve reagálnak mivel nem voltak felkészülve? Így igaz. Mivel a 2012-es MERS kitörés nagyjából Szaúdi Arábiában történt, és a Közel Keletet érintette, az egyetlen ország amiben érezni lehetett a hatását az Korea volt. 186 ember fertőződött meg és 38 ezek közül meghalt. Tehát Korea már korábban megtapasztalta a poklot akkor de ez egy fontos lecke volt számunkra. Az ok amiért Korea, Szingapúr, Tajvan, Hong Kong jobban teljesít ebben a pandemiában azért van mert már találkoztak a 2003-as SARS kitöréssel. A lakók tudják, hogy ilyenkor a kórházak nehézségekkel fognak küzdeni, tapasztalatuk van már ezzel kapcsolatosan .
  • Mi a helyzet jelenleg Koreában? Jelenleg Korea jobban kézben tartja a helyzetet mint bármelyik másik ország. De még nincs vége, a fertőzés veszély még mindig magas. A jelenlegi gond, hogy növekedőben van azon emberek száma akik Európából vagy Észak Amerikából jönnek és magukkal hozzák, vissza a vírust.
  • Tehát most fordult a jelenség? IgenA Icheon Reptéren jelenleg a Covid 19-el fertőzött emberek létszáma egyre nő.
  • Tehát megakadályozzák az emberek érkezését?  Az emberek akik Koreába jönnek Európából tesztelve vannak. Március 22 óta úgy a koreai állampolgárok mint az európaiak kötelező módon tesztelve vannak. Az így beérkező pozitív teszttel rendelkező emberek 20% külföldi.
  • Mennyi időbe telik míg megkapják a tesztelés eredményét?  Általában 6 órát tart de ha nagyon sok ember van egyszerre tesztelve akkor többet. Így az emberek egy ideiglenes helyen várakoznak egy napot és másnap kapják meg az eredményeiket. Amennyiben pozitív lesz, a súlyos fertőzések kórházba mennek, a kevésbé súlyosak kezelő központokba. Amennyiben negatív a teszt hazamennek és két hétre karanténba vonulnak. Mi segítünk telepíteni egy önkéntes karantén applikációt a telefonra, amennyiben van az app, követni tudjuk hol vannak. Ha kimennek a házból egy vészjel szólal meg ami jelzi, hogy elhagyták a karantén területét. Naponta 2x fel kell töltsék a szimptómákat az app-ra, például ha megjelent láz. Mivel a karanténba levő embereknél jelentkezhetnek szimptómák az inkubációs időszak után is. Ha a csapat aki ellenőrzi az app adatait látja, hogy nem töltöttél fel semmit arra fognak gondolni, hogy nem figyelsz megfelelően a karantén szabályaira és kapcsolatba lépnek az illetővel.
  • Nem tudtam, hogy a koreai kormány ilyen erősen beavatkozik… Természetesen ez magánélet megsértésének is tekinthető mivel a helymeghatározást használjuk, de biztos vagyok benne, hogy előtte elkérik az emberek beleegyezését. Nem hinném, hogy ez működne Amerika esetén...  helyes.. Ha az egész Covid 19 helyzetet nézünk azt látjuk, hogy minden ország másképp közelíti meg, a kultúrájuk és hagyományaik függvényében. A koreai egy Ázsiai kúltura, Kínának megvan a sajátja. Kína például sokkal extrémebb, ezért van jól kézben tartva a fertőzés.
  • Koreában az iskola év kezdését eltolták, az emberek szociális éltávolodást tartanak, a kormány szabályos időközökben friss híreket küld, mennyire van jól kezelve a helyzet? Március 20-án a miniszterelnök egy speciális bejelentést tett amibe erősen ajánlja a szociális távolságtartást, tehát vallásos létesítmények, bárok és minden olyan hely ahol az emberek előszeretettel csoportosulnak , mint például sport termek, 2 hétig ezek a létesítmények legyenek bezárva. De ez nem kötelező.  Az 50-60 éven túliak  jól követik ezeket a protokollokat.  A fiatalok azonban nem. A fiataloknak Koreában nagyon fontos az oktatás, még akkor is ha betegek, lázasak mennek iskolákba, oktatásra. Az iskola el lett halasztva a kisiskolásoknak, közép és felsőoktatásban is  de ettől függetlenül a gyerekek délután járnak mindenféle tanintézménybe, órákra. Hiába a kormány határozata az iskolával kapcsolatosan a gyerekek mennek tanulni estéként. Mikor utoljára ellenőriztem, ezen “akadémiák” (tanintézetek?) 90% nyitva volt. Ázsiában az iskola ahova jársz a jövődet határozza meg.  A főiskolások nagyon sok helyre mennek, kis helyiségbe bezárva tanulni, így kapcsolatba kerülnek egymással.  A 20-as éveikben levő fiatalok hétvégén klubokba mennek, nem érdekli őket egyáltalán, nem is viselnek maszkokat. Táncolnak, beszélgetnek zárt helyeken, nem vigyáznak. Internet kávézókba járnak, karaokéra mennek. Koreában a tesztelt és pozitív esetek 30% a fiatalok köréből kerül ki, ami nagyon szokatlan.
  • Mint egy szakértője a helyzetnek, mit gondol, mennyi ideig fog a Covid 19 helyzet fennállni? Egyesek azt mondják, hogy jön a nyár, melegebb lesz le fog csillapodni? Gondolja, hogy ez továbbra is létezni fog vagy ki tudjuk irtani a vírust? Ez a kérdés hangzik el a leggyakrabban. Nagyon nehéz megjósolni, de azt elmondhatom, hogy nem lesz hamar vége.
  • Van valami remény arra, hogy megszabadulunk tőle?  Többféle forgatókönyv létezik. A legjobb esetben, a 2003-as SARS kitörés 2002 novemberében kezdődött Guangdong tartományban Kínában, megfertőzte Hong Kong-ot és végül turisták miatt elterjedt az egész világon valami 8000 embert megfertőzve, 774 életet követelve. Az elhalálozási arány 9.6% volt.  A SARS kitörés 2003 júliusban ért véget. A Covid 19, egy új vírus, hasonlít  a SARShoz, tehát ha az összes ország képes lenne együttműködni, vége lehetne július, augusztusra. Ez lenne a legjobb eset. Ekkor nem fenyegetné többet az embereket.  Lehetséges.
  • Mennyire látja valószínűleg ezt lehetségesnek? 10%? Talán alacsonyabb…  Mivel 2003 17 évvel korábban volt, így az emberek is kevesebbet utaztak. Most azt mondhatjuk, hogy a világ szinte határok nélküli.  A második lehetőség, hogy velünk marad egészen nyárig, ezután meg átvándorol az északi féltekéről a délire és ott kezd el terjedni sokkal jobban. Ausztrália, Dél Afrika, Dél Amerika lesz sújtva az ottani téli évszakban. És ezután visszatér az északi féltekére kezdve november, decembertől mint az influenza. Szezonálissá válhat, ciklikusan ismétlődve.  Az utolsó lehetőség, hogy kidolgozunk egy oltást ellene és beoltjuk az egész emberiséget. 1980-ban megszabadultunk a himlőtől oltásokkal. Ha sikerül kidolgozni megfelelő oltást akkor hasonló helyzet nem fog előfordulni, véget vethetünk. Ez is egy lehetőség, de az egyike legambiciózusabbaknak és legnehezebb elérni.
  • Az oltásokkal kapcsolatosan, milyen szinten áll a Covid 19 elleni oltás kidolgozása? És mennyi időbe kerül amíg ez elérhetővé válik a nép számára? Van -e erre valami időintervallum?  Egy oltás kifejlesztése egy új vírusra, tipikusan 10-15 évet vehet igénybe, az ára meg valahol 800 millió dollár körül van. A Covid 19 alig 100 napja létezik, 2 hónap alatt felfedeztük a génjeit, és ahogyan az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének az elnőke, Anthony Fauci mondta, a lehető leghamarabb, HA MINDEN gond nélkül halad 18 hónapra lehet számítani. HA MINDEN GOND NÉLKÜL HALAD. De ha Amerika vagy Kína kidolgozza az oltást , megosszák-e más országokkal? Amerika lakossága 320 millió ember, az nagyon sok. Tehát lehetőség van arra, hogy Amerika beoltja az összes állampolgárát igen rövid időn belül, mert kérdéssé válik, hogy ki élez prioritást …
  • Tehát átlagemberek mint én esélye az oltásra elég alacsony?  Valószínűleg egészséges, 20-as éveiben levő emberek nem kapnak egyhamar…
  • Ön dolgozik az oltás kifejlesztésében? Nem vagyok direkt részese az oltás kidolgozásának. De vannak gyógyszerek és oltások.. mivel az oltások kidolgozása sok időt vesz igénybe  a leggyorsabban úgy tudunk ez ellen fellépni ha a már létező gyógyszerek újféle hasznosítására koncentrálunk. Például a viagrát eredetileg a tüdő artériás magas vérnyomás kezelésére fejlesztették ki, de hamar rájöttek, hogy merevedési zavarok kezelésére is megfelel. Ehhez hasonlóan próbálkozunk különböző gyógyszerekkel amelyek már sikeresen használva voltak bizonyos fertőző betegségekkel szembe remélve, hogy hatékonyak a Covid 19 esetén is.  Ez a leggyorsabb opció amivel rendelkezünk.  Például az AIDS elleni Kaletra vagy a malária elleni Chloroquineről derült ki, hogy valamelyest hatásos a Covid 19 esetén is, így a kritikus esetekben használva vannak. Tesztelik a Remdesivir  Ebola elleni gyógyszert is de ezek mind emberi és anyagi erőforrásokat igényelnek. Több gyógyszer tesztelése van eltervezve. A másik gyors módszer, hogy a gyógyult páciensek vérplazmáját felhasználva gyógyítsák a kritikus betegeket. Ez a módszer már 100 éve ismert. A Covid 19ből kigyógyult páciensek antitestekkel rendelkeznek amelyek a vírus ellen képesek felvenni a harcot, ezért kérjük a gyógyultakat, hogy  adományozzanak vért. De nagyon nehéz kutatni és a páciensekkel foglalkozni egy időben. Több emberre van szükségünk.
  • Mi az amire az orvosoknak és egészségügyben dolgozóknak legnagyobb szüksége van jelenleg?  Az orvosok felelőssége a beteg emberek gyógyítása és megmentése, ez hajt bennünket. De őszintén van egy dilemma, mivel ezek az orvosok már két hónapja megfeszítve dolgoznak, nagyon kimerültek, sokkal fáradtabbak mint a normális emberek. Továbbá ők is elkaphatják a vírust a páciensektől. Tehát amire az orvosoknak szükségük van az  a pihenés. De ők nem mehetnek vakációra most, ők most olyanok mint a harcosok a csatában.
  • Amit hallok az nem túl optimista, a jelenlegi helyzetet tekintve.  Milyen tanácsot adna az embereknek szerte a világban, a 20-as, 30 éveiken levőknek?  Azt gondolnád, hogy te biztonságban vagy, mert ha el is kapod, rendbe jössz. Lehet, hogy egyáltalán nem aggódsz. De ha egy idősebb családtagnak átadod, számukra nagyon veszélyes vagy halálos lehet, erre gondolj. Mossál kezet megfelelően, hordjál maszkot és tartsd a távolságot másoktól. Fontos, hogy a saját egészséged és a családod egészségét megőrizd. Ez a mód ahogyan mindenki segíthet megszüntetni ezt a betegséget.
  • Szeretném megköszönni, hogy ránk szánta az értékes idejét az emberiség nevében… Egy csomóan a világból nézik a videóidat igaz? Remélem más nemzetek is figyelembe veszik azokat a lépéseket amelyet Korea tett és javítanak olyan lépésekben ahol Korea is hibázott. Remélem sikerül jó stratégiákat kialakítani. Ez tudomány. Alázatosnak kell lennünk. Abban a pillanatban, hogy arrogánsak leszünk, veszítünk.  Lehet, hogy Európa és Amerika túlságosan elbizakodott volt, és arra gondolt, hogy a maszkok használata nem segít. De mindvégig alázatosnak kell legyünk. Nincs vége amíg véget nem ér. Csak ennyit akartam mondani.