WordPress.com blog vs blogger blog

Hátha segít valakinek 🙂

A wordpress.com felületen is lehet ingyenes blogot nyitni, ennek van pár előnye a blogger.com blogokkal szemben. (hátránya is persze, például a wordpress.com felületen csak fizetős módban lehet hozzáadni saját domain nevet, míg a blogger megengedi – legalább is megengedte a saját domain ingyenes használatát)

Az én blogom úgynevezett “self hosted wordpress” blog, avagy   wordpress program csomagot letölti az ember a wordpress.org felületről, felpakolja a saját szerverére, beállít mindet úgy ahogy éppen akar – ha tudja hogyan kell – vagy fizet valakinek aki megold mindent és voila megvan a blog. Ez komplikáltabb megoldás, mindenféle tudomány szükséges hozzá, de a wordpress.com nagyon egyszerű)

Miért jobb:

  1. A blog bejegyzések lehetnek nyilvánosak, Magán jellegűek vagy jelszóval védettek. Így egy egyszerű “kombinált” blog létrehozható, amikor az ember megosztja a gondolatiat másokkal vagy csak saját magával. Az Adminisztrátorok számára minden bejegyzés “teljesen normálisan” ott lesz, míg a kívülállók ezeket nem látják.
  2. Akár az egész blog magán jellegűvé tehető, ahova csak megfelelő jogosultságokkal rendelkező felhasználok léphetnek be.  Hasonlóképpen a magán jellegű blogban a bejegyzések megoszthatók a tagokkal, vagy csak az admin láthatja őket, illetve a jelszóval védett megoldás is létezik, ha netán egy két emberrel mégis meg akarja osztani a gondolatait az szerző. (magán blog esetén NINCS lehetőség publikus bejegyzésekre, kizárólag csak a tagok látják őket)
  3. a magánná tett bloghoz meghívó kérhető (ha tudja az ember a címet) – a blog tulajdonosa dönti el, hogy beengedi az illetőt vagy sem.
  4. régi blogger blog bejegyzéseit át lehet költöztetni (exportálni kell bloggerből a bejegyzéseket XML formátumban majd importálni őket.)
  5. meghívók küldhetőek az új tagoknak vagy érdeklődőknek
  6. a felület használata könnyű, beállítható magyar nyelv a felületre és a blogra is

Ez a láthatósági beállítás része, bejegyzésenként:

Ezt látha az akinek van wordpress.com felhasználó neve de nincs jogosultsága. (A blogger csak egy üres felületet mutat és tudomásodra adja, hogy a blog zárt)

 

Blogger mentés XML formátumra: Beállítások -> Egyéb -> Tartalmak Biztonsági Mentése

Átpakolás WordPress.com  felületre:

Ha a jelenlegi látogatókat meg szeretné tartani az ember, ajánlott egy utolsó bejegyzés létrehozása amiben ismertetve van az új cím.

P.S. ha van kérdés… vegyétek fel a kapcsolatot és szívesen segítek