Így spórolunk mi

Így spórolunk mi … vagy így próbálunk kissé takarékosabban élni. Van, hogy sikerül van hogy nem.

A következő sorokban próbálom összeszedni az ötleteket, mit hogyan csinálunk, min kell még változtatni javítani, hol lehet az áram, víz és egyéb dolgokon egy picit spórolni. Egy tanulási folyamat, úgyhogy biztos lesznek benne olyan dolgok amiket idővel korrigálni kell, vagy kiderül, hogy mégsem olyan jó. Természetesen nem minden alkalmazható mindenhol és vannak olyan dolgok amin mi sem spórolunk megfelelően. Ötleteket és tippeket szívesen várok ha valakinek van kedve megosztani őket. A lista korántsem teljes, idővel még lesz hozzá adva ez meg az.

Olcsó áram-drága áram

Szerencsére olyan zónában lakunk ahol intelligens villanyórák vannak beszerelve. Ennek köszönhetően mi is választhatunk kedvezményes csomagokat. Hogy ne legyen meglepetés a villanyszámlával egy fix havi díjas megoldást választottunk. Ez úgy egyenlíti ki magát, hogy nyáron kevesebbet fogyasztunk de valamivel többet fizetünk, télen többet fogyasztunk és kevesebbet fizetünk.  A számlákról látjuk hogy kb mennyi volt az extra fogyasztás és kiderül az is ha nekünk kell év végén többletet fizetni vagy sem.

Az egész áram fogyasztásunk online követhető, ez remek megoldás mert 2 nap késéssel tudjuk követni hogy mi volt hogy alakul a helyzet. Időnként belenézünk és korrigálni tudjuk az esetleges “hibákat”.

Első alkalommal a 8 órás kedvezményt választottuk. Ez abból állt, hogy 2×4 órás intervallumot választhattunk tetszés szerint és ez idő alatt kedvezményes árban fizettük az áram használatot. Ez ideális megoldás volt majdnem 8 hónapig. Megszoktuk hogy a nagy fogyasztókat ezen idők között használtuk, úgy mint villany melegítés, víz melegítés és sütés főzés. Igen ám, de egy újabb változó lépett közbe, egy számítógép aminek mennie kell állandóan, és ez egy konstans fogyasztást jelent. Ezért most áttértünk az éjszakai órákra, amelynek jellegzetessége, hogy este 22:00-tól másnap 12:00-ig van kedvezményes áron áramunk. (nyáron 23:00-13:00). A  legnagyobb fogyasztónk a vízmelegítő ezt időzítővel használjuk (lásd lentebb) és a mosógépnek is van olyan programja ami képes önmagtól elindulni a megfelelő órákban. Az egyetlen “gond” hogy mi délelőttönként alszunk, de ez se olyan nagyon mivel amúgy nem használunk túl sok nagy fogyasztót a drága időzónában.

Érdemes oda figyelni mikor mi használ áramot, mert a jelenlegi cserével havi kb 24 euró spórlásra számítunk csak a villanyszámla esetén.

Villany vízmelegítőnk van – időzítővel

Praktikus okokból vettünk ilyent.  Én szívesebben vettem volna instant gáz égőt, de annak a beszerelése itt is hivatalos papírokat igényel, míg az elektromos melegítő az csak a falra lett akasztva oszt kész, nem fog semmiféle mérgező gázokat okozni, senkit nem érdekel, de főleg minket. Idővel szeretnénk beszerelni napkollektoros vízmelegítőt, láttunk is megfelelőt, igen jó árban volt (600 euró!!!) és ez megoldaná, hogy a vizet a nap melegítené. Kb 200 literes lenne ideális, hogy megfelelő mennyiségű víz gyűljön benne ami elég, de mivel itt az idő 80% süt a nap, ez bőven sok meleg vizet tudna nekünk gyártani, idővel egészen sok áramot tudnánk megspórolni. Erre jönne pót melegítőként az elektromos vízmelegítő ha netán napokig nincs napsütés. Ezen kigondolás végett vettük meg az elektromosat. A vízmelegítőt első naptól kezdve egy timerre raktuk így az csak az olcsó időintervallumok között kapott áramot és természetesen csak akkor indult el.

Megjegyzem, hogy azért ezt figyelni kell.. mert a szolgáltató cég elfelejtett szólni, hogy ők bizony nem állítják át az órákat nyári meg téli órára így mondhatni egész nyáron drága árammal melegítettük a vizet, ami kb mindig akkor kapcsolt be mikor mi azt hittük kezdődik, közben egy órával később kezdődött… Eh, így tanul az ember, ez van, megoldottuk, későbbre tettük a kezdést.

Most az éjszakai idővel át fogjuk állítani a timert, hogy este 12-következp nap déli 12-íg tudjon meleg vizet gyártani a gép ha erre szükség van. Az előző 2×4 órás időintervallumban is mindig megoldotta a melegvíz kérdést, azt hiszem egyszer történt meg, hogy kettőnk zuhanyzásakor a második kapott a nyakába langyos vizet.

Nagyobb vízmelegítőt vettünk, kettőnknek 80 literest, nagyobb családnak nagyobb kéne és a vizet nem a legforróbb fokozatra tettük hanem csak “erősen jó melegre” így igazából kevesebb energiát használ a kívánt hőmérséklet elérésére és mikor zuhanyzunk kevesebb hideg vizet adunk az alap forró vízhez. Mint mondtam, ezt ki kell kísérletezni mert van aki melegebb van aki hidegebb vízzel szeret zuhanyozni és meg kell találni az ideális beállítást. Teljesen felesleges a vizet 80-90 fokosra felmelegíteni csak azért, hogy mittudom én 40 fokos vizzel zuhanyozzon az ember, amihez természetesen sokkal több hideg vizet ereszt. 60 fokoz víz eléréséhez kevesebb energia szükséges  mint 80fokos vízhez és a 40 fokos zuhanyzás tökéletesen biztosított.  A fokokat csak számonként kell értelmezni, nem álltam soha kiszámolni hogy pontosan milyen meleg vízben zuhanyzunk.

Ledes villanykörték – mindenhol

A régi villanykörték 100W, 60W,, 40W kiszerelésben léteztek, és ezután érkeztek a “spirálos” gazdaságos égők amelyek 20W-40W körül fogyasztottak, erősebb, gyengébb fényt kibocsájtva. Az igazi áttörést a Ledes égők jelentették amelyek 6-12W fogyasztás mellett igen jó fényt adnak. Mivel nekünk a lakásban egyetlen egy villanykörténk se volt, így mindent amit újan vettünk az ledes.  Mind  a ketten “fénymániások” vagyunk, legyen jó világos a lakásban, így a fehér fényes, erős körtéket választottunk.  Most már csak elvétve lehet régimódi 100W villanykörtét találni, még elterjedt a gazdaságos égő, de árban nem  nem volt sokkal olcsóbb mint a Ledes megoldás. A fényforrások összesen egyszerűen “nem számítanak” az áram fogyasztásunkban, akkor se igazán ha egész nap használnánk őket. De végül is az éjszakai árammal ez is olcsóbb lesz, hiszen napközben nem gyújtunk villanyt.

Tv és egyéb szórakoztató elektronika

Naponta szoktunk filmeket nézni és a tévénk jelenleg drabális régi darab, 150W is fogyaszt. Ezt hamarosan lecseréljük és tervek szerint nagyobb tv-t fogunk venni. Egy 49¨A++ tévé fogyasztása valahol 40W körül van.  A TV-t kizárólag akkor használjuk ha nézünk valami filmet, nem szokott menni csak úgy, mert egyszerűen idegesít a háttérzaj amit okoz 🙂

Vasaló

Szerencsénk van, mert ritkán vasalok (jó most még ritkábban) és nincs szükség ingek, meg egyéb “muszáj” vasalni holmikra. Mivel nem járunk el olyan gyakran sehova, az itthoni pólókat én nem vasalom. Amivel elmegyünk itthonról azt igen. A vasalóm 2500W, úgy értettem ha nagyobb a teljesítménye akkor hamarabb felmelegszik és ezzel lehet spórolni de ez lehet hogy hülyeség úgy ahogy van. Nem tom. A vasalót olyan ritkán használom, hogy mindegy és a mostani életünkben csak a 2 kimenős póló kivasalására használtam, ami pár perc. Mikor “rendes emberek leszünk”, majd az olcsó órában fogok vasalni.

Mosógép A+++

Mivel mosógépünk se volt (de jó külföldre költözni, minden régi vacaktól egyből megszabadul az ember… höhö) és a mosógép esetén ragaszkodtam egy pár jellemzőhöz, egy LG 8kilós, A+++ és víz takarékos gépet választottunk. Azért 8 kilós, mert úgy osztottam az észt magamban, hogy egy adag mosás esetén szinte mindegy, hogy pár liter vízzel többet kell melegíteni, mintha 2 mosásra lenne szükség. A 8 kilós mosógép szuperül bevált ritkán mosok és olyankor egy mosással majdnem minden cucc befér. Kivétel ágyneműk meg törölközők, de azokat külön mosnám amúgy is. Leggyakrabban a “vegyes ruha” programot használom 40 fokon. Úgy értettem, hogy 30 fokon használva kb 20% energia takarítható meg. Majd utána nézek ennek is.

A mosógépet a kedvezményes órákban használtuk, nagyjából olyankor voltunk aktívak így a bepakolás, bekapcsolás nem jelentett gondot. A gépnek van késleltetett indítás funkciója, ezután azt fogom használni, amikor eszembe jut bekapcsolom és délelőtti órákra állítom a mosást így nem zavarva a szomszédokat sem, minket sem mert nem kell felébredni és elindítani a mosás programot, ellenben mégis az olcsó áramot fogjuk tudni használni erre.

Ezzel a mosógéppel meg kell jegyeznem, hogy annyira csendes hogy mi a másik szobában nem halljuk mikor mos. A centrifugálás okoz valami zajt, de a régi mosógépemhez képest azt mondhatom, hogy elenyésző. Határozottan állítom, hogy “papír falu” tömbház esetén, becsukott ablakokkal nem zavarná a szomszédokat sem. De azért nem akarok ezzel szórakozni ha megoldhatom “emberi időben” az indítását én meg ha alszok nem hallom a gépet.

A++ hűtő

Ideális esetben A+++ hűtőt vettem volna, de a kiválasztott márka (Bosch) esetén az A++ és A+++ esetén olyan nagy volt az árkülönbség, hogy nem érte meg. Kiszámoltam nagyjából, hogy hány év alatt térne meg az a különbség villanyszámlában és oda jutottam, hogy kb soha. Így maradtunk az A++ mellett ami így is jó takarékos. Azt hiszem a régi 150Watt körül fogyasztott ez meg valami 100 körül. És természetesen nem megy órákon át, illetve sokkal jobb a szigetelésből adódó autonómiája.

Sütő

A sütő az nagy fogyasztó, de igazából keveset lesz használva, nem fog állandóan menni, szóval ezt majd kitapasztaljuk ha meglesz.

Mikró

Egy nagyobb mikrót választottunk, 32 literest több kajakészítési móddal. Ezt azért mert ideig óráig nem lesz hagyományos sütőnk és néha azért jól esne valami sült csirkecombot majszolni.  Ki lehet választani a potenciát is (400-1200W) és nagyon sok esetben igen hamar elkészíti az ételt. Ezt sem használjuk minden nap, de volt, hogy csirkét 40 perc alatt sütött meg.

Laptop vs. desktop számítógép

Munkára laptopot  használunk. Ez fogyasztás szempontjából ideális, mert bár állandóan mennek, kb 60W a fogyasztásunk. Mint mondtam a számítógép aminek menni kell az 500W körül fogyaszt. Ha a számítógépek is desktop gépek lennének az +1000W szinte állandó fogyasztást jelentene. Azért is ideális a laptop, mert ha menni kell valahova, visszük az egész “irodát” magunkkal. Ez mondjuk speciális eset, mert a munkánkhoz egy közepesen performáns laptop egy két “tweakkel” tökéletesen megfelel.

Vízfogyasztás optimizálása

A háznál eltöltött kb 3 év alatt megtanultunk spórolni a vízzel. Nagyon. Itt nem volt vezetékes víz (közvíz) hanem egy nagy kb 10.000 +6.000 literes tartályban gyűlt az esővíz és ezzel volt megoldva a vízháztartás. Én nagyon örvendek, hogy volt lehetőségünk megtapasztalni hogy működik ez és miként lehet így élni. Mert lehet.

A háznál a vízszerelés nem volt ideális, ha az én házam lett volna akkor beszerelek több víz szűrőt is, de ettől függetlenül működött. A tető és a csatorna rendszer gyűjtötte be a vizet pont 2 tartályba. Azért kettőbe, mert 2 ház is volt a telken. A két tartály össze volt kötve és amikor kifogyott a kicsi tartályból a víz, a nagyból lehetett ereszteni. Ideálisan ez automatikusan kellett volna megtörténjen, egy kis “számítással” és víz szintek kiegyenlítődésével, de erre nem gondoltak amikor az egész rendszert megtervezték. Sőt a nagy tartályba egy kisebb tetőről gyűjtötte a vizet, a kicsi tartályba meg a nagyról ez meg időnként zavart tudott okozni (a kicsi tartály megtelt és a túlfolyó se volt kitalálva hozzá).

Olyan dolgokon lehetett spórolni, hogy fogmosás közben nem engeded folyni a csapvizet.  Rövid zuhany, aminek a célja kizárólag a tisztálkodás. A mosógépet leginkább a rövid programon, gyors mosásra használtuk (áram ellátási gondok is voltak) így kevés vizet használt. Mosogatáskor egy műanyag tálba tettem forró vizet, ebbe mártogattam a mosogatószeres szivacsot, átmostam minden edényt és csak az öblítéshez engedtem meg a csapvizet. A csap ilyen “légkeveréses” akármi volt, sokkal kevesebb vízet használ el így az ember öblögetésre.  A wc tartályban kicsit átállítottuk az úsztatót így fele annyi vizel lehetett leöblíteni a wc-t és ez is elég volt akármit csinált az ember.  Csak annyit kellett csinálni, hogy lefele hajtottuk az úsztatót (drótos volt). Nem tudom az új wc tartályok esetében ha ez lehetséges.

Hajszárító

A hajszárító egy elég nagy fogyasztó így a háznál nem tudtuk használni csak akkor ha ment a generátor. Nyáron szinte soha nem használok hajszárítót, kivétel ha épp el kell menni valahova és valamit muszáj kezdenem a hajammal, amúgy “csak úgy” magától szárad meg.. Télen vagy ha hidegebb van akkor használom.

Bolti zacskók

Igyekszem vinni magammal zacskót vásárláshoz. Ha elfelejtem akkor veszek egyet és azt is bevonom a “zacskó forgalomba”.  Amikor már eléggé viseltes lesz, esetleg itt ott kihasad, még egy utolsó használatként szemetesnek teszem. Ezután dobom el. Ha nagy bevásárlásra megyünk akkor a kocsiban vannak a bolti szatyrok, másképp nem is tudnánk felhozni az árút az emeletre 😀

Egyelőre ennyi. Ha még eszembe jut valami majd folytatom.