2018. november 10.

12 euró

Nos ingyen kiruccanás nem, de a 12 eurómat bizony vissza szereztem. Hatalmas csalódás volt ez  a Flixbusban, ugyanis elsőre úgy tűnt, hogy jaj de jó, végre egy cég akivel majd utazni lehet. A következtetés, hogy LEHET ám utazni, de alapvetően csak akkor ha van egy adat szerencse is az ember zsebében, illetve legyen megfelelő mennyiségű pénz nála, hogy másképp is megoldja a problémáját, mert a busz járat nem igazán látszik válaszolni a kliensek kérdéseire, problémáira.  Ha bármi panaszod van, mehetsz kb a Jóistenhez, választ ugyanannyit kapsz…  A 12 eurós sztori nagyon felbosszantott. Nem a 12 euró, hanem maga a tény, hogy ilyen aljas módon verik át az embereket és még csak a kisujjukat se mozdítják, hogy a felmerült gondot megoldják..

Ez a foglalás rendszer.  Ebből a rajzból egyszerűen NYILVÁNVALÓ, hogy a csillagos szék, az 1C és 1D a legeslegelső szék. Nincs előtte semmiféle szék bejelölve ami arra engedne utalni, hogy itt az ember előtt még ül valaki….mint ahogy a bal oldalon a két szürke van.

A buszon azonban más helyzet várt:

Ami még azzal is meg van sózva, hogy amennyiben egy fogyatékkal rendelkező személy érkezik a buszra – amiről neked nincs tudomásod jegy foglaláskor – át kell adnod a helyet. Ebben az esetben meg ezeket a helyeket nem lenne szabad külön feláron értékesíteni. Oda ülsz ha nincs ott más, ha nincs olyan akinek sokkal fontosabb ez a hely, de ha igen, akkor te mész máshova.

Mindezek ellenére 6 eurós extra felárban adják el ezeket a helyeket.  Mint látható a “mi helyünk” – legalább is a rajz szerint a legelső helynek kellett volna lennie.  A potsofőr azonban kijelentette, hogy hát őt ugyan nem érdekli, hogy nekünk milyen foglalásunk van és panoráma szék, az bizony az ő helye és máskülönben is a cédulán 1C1D van, majd mutatott a második sorra, hogy az a mi foglalt helyünk… Ez ellen  a sofőrrel már nem volt mit tárgyalni, hiszen a cédulán tényleg 1C és 1D állt, az meg a második széksor fölött helyezkedett el.   Mikor megjegyeztem, hogy oké de mégis ez a legkényelmetlenebb szék az egész buszon, lévén a legelső teljesen hátra engedve, a sofőr egykedvűen megjegyezte, hogy oda ülünk ahova akarunk, hiszen üres a busz.

Végül ez lett a “panormikus” utazásunk panorámája: időnként a sofőr cipőjét nézegettük az ablak kellős közepén, aztán meg a hátát… 

Az egy dolog, hogy nem tudtunk az első széken ülni, ami kár, hiszen én ritkán alszom éjjel és azt reméltem, hogy az út háromnegyedén majd azzal szórakozok, hogy “pótsofőrt” játszom unalmamban, illetve nézem az utat, a táblákat… maga az élmény számomra érdekes lett volna, ott elől ülni a nagy buszban.  Mivel nyilvánvalóan átverve éreztem magam, úgy döntöttem, hogy felveszem a kapcsolatot a busz társasággal és valahol azt képzeltem el, hogy semmi perc alatt megoldódik ez az ügy. Visszakapom a 12 eurómat, ők majd mondanak egy olyant,  hogy upsz, hiba történt javítjuk és ezzel téma le van zárva. Azonban a “client support” több mint elkeserítő volt. 3 különböző módon próbáltam felvenni a kapcsolatot velük, de SEMMI választ nem kaptam a panaszomra.  Az összesre csupán egy automatikus válasz érkezett valami általános szöveggel, de megoldás nem.

Mivel a fizetés paypalon keresztül történt, velük is felvettem a kapcsolatot. Első lehetőségként ott is javasolják a “békés” rendezést és mivel erre se érkezett válasz, maradt a “disputa” kinyitása aminek a lényege, hogy a Paypal vonja kérdőre a céget, és erre már valami féle módon kötelesek válaszolni. És két nappal később, egyetlen szó nélkül visszaszolgáltatták az összeget. Lehetett volna ezt sokkal de sokkal egyszerűbben.

Ez nem egy olyan eset volt ami komoly gondot okozott volna, az elején én meg voltam győződve, hogy sima “human error” az amivel dolgom van, nem feltételeztem semmi gonoszat az egész ügy mögött. Valaki elfelejtette informálni a sofőröket, hogy azok a székek bizony felárasok, valaki más rosszul tette fel a cimkét, valaki elbaltázta a honlapon a székek számozását, szóval kismillió hiba létezik és lévén egy cég ami ezen a vonalon most indított járatot én mindenféle “magyarázatot” találtam a miértre és az első méreg után már elmúlt a haragom. De azért továbbra se vagyok hajlandó fizetni  olyan szolgáltatásért amit nem juttatnak nekem.  Azonban most már kb úgy vagyok vele, hogy ha több ezer esetben eladják ezeket a székeket a naiv első utazóknak, akkor igazából csak kiszedik az emberek zsebéből a pénzt. És kevesen fognak végig menni a reklamáción, hogy visszanyerjék azt az összeget.

Engem mérhetetlenül nem az bosszantott, hogy nem oda ültem ahova két napig vártam, hogy üljek, hanem simán az, hogy egyszerűen egy válaszra se méltattak amíg nem “gorombítottam” be nekik egy kicsit. Ez azért egy csomó kérdőjelet tesz a busztársaság megbízhatóságára vonatkozólag. Legközelebb majd 2x is meggondolom ha még megyek velük, de az tuti 100% biztos, hogy helyet soha a büdös életben többet nem fogok foglalni extra pénzért.