2019 december

El Gordo

Ez a Spanyol nagy karácsonyi lottó. Tisztára őrület, az emberek be vannak vele dilizve. Már hetek óta csak erről szól a hírek, hogy hol vették meg a nyerő számokat, mindenféle nagyon ostoba kimutatásokat tartalmaznak az újságok arról, hogy melyik bolt az ahol a legtöbb nyerő számot eladtak meg társai, tényleg őrület. A sorsjegyeken számok vannak, ezeket a számokat sorsolják ki egy színházban tartott 3 órás “előadás” során amit régebben árvaházi gyerekek “énekeltek” el, egyenként. Rengeteg számot húznak, borzalmas az egészet végig hallgatni, pár éve tulaj nagyon nyerni akart és ezt úgy “biztosította” magának, hogy végig nézte/hallgatta a gyereke óbégatását számok formájában.

Egy jegy, a “decimo” 20 eurót ér, ezzel különböző képen lehet nyerni. Két szám, három szám, négy szám, betű meg fszom tudja mi van kihúzva.

“Para participar hay que rellenar un boleto que está formado por 6 bloques, cada uno con números del 1 al 54. Para jugar una apuesta individual, hay que rellenar 5 números de los 54 disponibles, con un mínimo de 1 bloque. También se puede jugar apuestas múltiples, marcando en un único bloque 6, 7, 8, 9, 10 u 11 (6, 21, 56, 126, 252, y 462 apuestas respectivamente). Se puede participar solo para un sorteo de la semana, aunque también se puede participar en varias semanas”

A spanyolok egyszerűen bediliznek ettől a lottótól, van aki több ezer euróra vesz megy sorsjegyeket, mások körbe utazzák a fél országot, hogy a legnyerőbb helyekről vegyék meg a jegyeket. Statisztikailag nagyobb esély van nyerni ezen valamit, mint bármelyik másik lottón, de azért még így is nagyon picike a nyerési lehetőség.  Inkább sok, sokkal kisebb összeget sorsolnak ki.

Az újságok nem csak azzal vannak tele, hogy mikor és hogyan kell megvenni a jegyeket, hanem kimondottan sok borzasztóan ostoba tanáccsal is ellátják az esetleges nyerteseket, arról, hogy mit is kéne venni. Ha nyersz 4 milliót, kezdi az egyik cikk, akkor itt van két 3 milliós villa, meg 1 milliós autó, mert az ugye milyen OKOS dolog.

Az egész meg nyilván állami kézben van, valamikor azért hozták létre, hogy így sajtoljanak ki az emberekből MÉG TÖBB, jóformán teljesen önkéntes ADÓT. Most úgy van, hogy a 20.000 euró alatti összegek megnyerésére nem kell külön adót fizetni. Az összes többire még leszednek egy sápot adóhivatalék. Az is vicces, hogy az bevétel csak igen kis % van nyereségekre fordítva és nem is nyernek meg minden kombinációt! Most például nem volt megvásárolva a legnagyobb nyerő összeg.

Szóval mi nyertünk 20 eurót 🙂 azzal, hogy NEM VETTÜNK RÉSZT ezen a bolondérián. Aztán jól belegondoltunk és kiegyeztünk Zemberrel: mi van ha nem 20 hanem 100 eurót nyertünk? Azzal, hogy nem vettünk meg 5 sorsjegyet? Eh, tök jó érzés volt nyerni 😀

A klímaváltozás margójára…

Minden csőből, újságból és tévéből a klímaváltozás folyik.   Természetesen az agyamra megy ez a személyiség kultusz ami a Greta Thumberg körül alakult ki… mert szuper dolog, hogy ilyen fiatalon efféle dolgok foglalkoztatják és igenis meg kell hallgatni a fiatalabb generációt is, de az ami körülötte folyik az már egyszerűen bénaság. Ez a “prófétasága” meg az ahogyan sztárt gyártanak belőle, ahogy a rajongok sokasága várja mint Jézus második eljövetelét, nos ez már erősen az Idiocracy szintjén van.

No de, hogy ez az egész klimaváltozás mennyire van KOMOLYAN véve, arra itt van egy igen jó példa. A cikk spanyolul…

Un vuelo de Ryanair da vueltas los lunes 20 minutos hasta que abre el aeropuerto de Santander

Avagy röviden arról szól, hogy egy repülőjárat gépei rendszeresen  20 percet köröznek Santander fölött, amíg megvárják, hogy kinyisson a reptér…

Szóval én EMELEM kalapom és vonulok háttérbe, tovább fogom használni a 20+ éves autónkat arra kevés kilométerre amire kell, ami továbbra is átmegy minden gond nélkül az évente kötelező műszaki vizsgán, továbbra is fogok kapszulás kávét venni mert szeretem és mert a kurva életbe, és továbbra se fogok 5 féle szemetes kukát tartani a lakásomban, mert egyszerűen nincs hova tegyem őket. Kartont a kartonos kukába dobom, üveget szinte nem veszünk, szerintem egy boros üveg 6 havonta egyszer nem fog se szorozni, se osztani, bádogos italokat fényévente egyszer, inni sima csapvizet iszunk üvegpohárból, zöldséget olyan keveset veszünk,  hogy az a paprika csutkája amit kidobok hetente egyszer az tényleg jelentéktelen, emiatt kaját  szinte semmit de semmit nem dobunk ki és a többi meg amúgy is a hagyományos kukába megy.   De amíg az efféle idiotizmusok nem lesznek ésszerűen MEGOLDVA addig én nem vagyok hajlandó feladni ezeket az apróságokat amelyek kényelmesebbé/elviselhetőbbé teszik a mindennapi életemet.