2020. március 6.

WordPress.com blog vs blogger blog

Hátha segít valakinek 🙂

A wordpress.com felületen is lehet ingyenes blogot nyitni, ennek van pár előnye a blogger.com blogokkal szemben. (hátránya is persze, például a wordpress.com felületen csak fizetős módban lehet hozzáadni saját domain nevet, míg a blogger megengedi – legalább is megengedte a saját domain ingyenes használatát)

Az én blogom úgynevezett “self hosted wordpress” blog, avagy   wordpress program csomagot letölti az ember a wordpress.org felületről, felpakolja a saját szerverére, beállít mindet úgy ahogy éppen akar – ha tudja hogyan kell – vagy fizet valakinek aki megold mindent és voila megvan a blog. Ez komplikáltabb megoldás, mindenféle tudomány szükséges hozzá, de a wordpress.com nagyon egyszerű)

Miért jobb:

  1. A blog bejegyzések lehetnek nyilvánosak, Magán jellegűek vagy jelszóval védettek. Így egy egyszerű “kombinált” blog létrehozható, amikor az ember megosztja a gondolatiat másokkal vagy csak saját magával. Az Adminisztrátorok számára minden bejegyzés “teljesen normálisan” ott lesz, míg a kívülállók ezeket nem látják.
  2. Akár az egész blog magán jellegűvé tehető, ahova csak megfelelő jogosultságokkal rendelkező felhasználok léphetnek be.  Hasonlóképpen a magán jellegű blogban a bejegyzések megoszthatók a tagokkal, vagy csak az admin láthatja őket, illetve a jelszóval védett megoldás is létezik, ha netán egy két emberrel mégis meg akarja osztani a gondolatait az szerző. (magán blog esetén NINCS lehetőség publikus bejegyzésekre, kizárólag csak a tagok látják őket)
  3. a magánná tett bloghoz meghívó kérhető (ha tudja az ember a címet) – a blog tulajdonosa dönti el, hogy beengedi az illetőt vagy sem.
  4. régi blogger blog bejegyzéseit át lehet költöztetni (exportálni kell bloggerből a bejegyzéseket XML formátumban majd importálni őket.)
  5. meghívók küldhetőek az új tagoknak vagy érdeklődőknek
  6. a felület használata könnyű, beállítható magyar nyelv a felületre és a blogra is

Ez a láthatósági beállítás része, bejegyzésenként:

Ezt látha az akinek van wordpress.com felhasználó neve de nincs jogosultsága. (A blogger csak egy üres felületet mutat és tudomásodra adja, hogy a blog zárt)

 

Blogger mentés XML formátumra: Beállítások -> Egyéb -> Tartalmak Biztonsági Mentése

Átpakolás WordPress.com  felületre:

Ha a jelenlegi látogatókat meg szeretné tartani az ember, ajánlott egy utolsó bejegyzés létrehozása amiben ismertetve van az új cím.

P.S. ha van kérdés… vegyétek fel a kapcsolatot és szívesen segítek

Blog… a félreértett műfaj

Megmondom nektek az őszintét…  amikor egyik másik kedvenc blogom arról ír, hogy ő hamarosan bezár, befejezi, olyan hirtelen méreg fut át rajtam, hogy ihaj csuhaj. Na jó, bezzeg eddig mi olvastunk, megosztottad velünk az életed apróságait és utána ilyen csúfos módon kizársz??? Hogy is mered? Hogy képzeled. De közben tudom, hogy ez csak egy olyan hülye hisztis reakció részemről, aminek igazából SEMMI alapja nincs. Meg persze mi alapon hisztizek én, akiről esetleg nincs is tudomásuk, hogy olvasom az életük történéseit. Mindenkinek szíve joga bezárni, abbahagyni és még csak meg se kell mondania nekünk, ha így tesz. De igenis, az, hogy egyik másik kedvenc blog abbahagyja, az valahol a másik oldalon veszteséggé válik. Furcsa ez a virtuális világ.  Egy egy szelet  valakinek a napjából, egy kis foszlány hogy mit érez a másik ember adott körülmények között. Olyan mint egy regény amiből igazából azt értünk amit mi képesek vagyunk felfogni. A többi már fikció.

Ne zárjatok be 🙁

P.S. Mindenki azt csinál amit akar. De lesznek és vannak blogok amelyek hiányozni fognak.