2022 április

Spanyol érdekességek

Inspirálódva innen, én is összeszedtem egy csokorra valót 🙂  A téma nagyon érdekes, és megszületett már olasz és francia változat is.

Banyatank  – kb mindenki és mindenhova banyatankot huzigál maga után. A kisiskolásoktól kezdve a középkorú madamok, nők, férfiak mind húzzak a holmit és nem cipelik.

J – kiejtése “hota”, ők nem úgy kacagnak, hogy “hahaha” hanem “jajaja”. Ellenben szavakban a legtöbb esetben a H néma. Nem a “hospitalba” mennek hanem az “opital”-ba.

W- kiejtése– “dobleuve” és ennek köszönhetően  hallani olyan szavakat, hogy “itéuvé” (ITV- műszaki vizsga) illetve Béméuvé (BMW)

S – kijelentése – és és ez úgy érthető a legjobban, hogy erre fele Steven Spilberg Esteven Espilberg lesz.

Bárok – kb mindenki bárba jár, és nem a részegedés az első cél, hanem a szocializálás. Reggel kezdik a kávéval, délben sokan ott ebédelnek, este meg ismét ott gyűlnék össze. Nem meglepő hogy sokan bemennek a bárba a saját szendvicsükkel, kajájukkal és a báros megmelegíti nekik a mikroban. Nagyon ritka, hogy a spanyolok haza hívjanak vendégségbe, de szívesen találkoznak bármikor veled egy bárban.

“Me cago en la”... (leche, mar stb). – “szarok a tejbe” (tengerbe) – igen komoly szitokszó, van ennél durvább is, de kb egy igen heves anyázással ér fel. Nagyon sok variációja létezik.

“Puta madre” – szó szoros értelemben “kurva anyád”-at jelent, de az igazi jelentése nagyon függ a kontextustól. Akár az magyar “baszdmeg” kifejezhet csodálkozást, lehet viccelődő és szitok szó is. Pl ha azt mondod, hogy “su puta madre” (a te kurva anyád) az szitokszó, DE ha “de puta madre” az annyit jelent, hogy “fantasztikus, vagány”.  Eszem ágában sincs használni ezt, mert még a végén egy “de” vagy “su” miatt sértegetni kezdek valakit :))

Paella – a valenciai zóna nemzeti étele, de szinte egész Spanyolországban fellelhető. Annak ellenére, hogy eléggé variálható, vannak alap szabályok amelyeket erősen illik betartani, másképp vita lesz belőle. Minden (valenciai) spanyol aki paellát készít meg van győződve, hogy az övé az igazi. Nem kerül bele hagyma, chorizo… kb minden magyar receptet el lehet felejteni, mert nem úgy készül ahogy azokban le van írva. Itt van egy “hogyan” dokumentálva lépésről lépésre, szakács barátunk jóvoltából. Az összejövetelek egyik alap kajája, néha több ezer embert kiszolgáló óriás serpenyőkben is készítenek. Nem akármilyen rizs használható hozzá 🙂

Siesta – délben szinte minden bezár, az emberek ha közel laknak a melóhelyhez hazaugranak, ha távol akkor ebédelni mennek. Vannak vidékek ahol kötelező szünetet jelent. Nagy boltok általában nyitva vannak, ilyenkor érdemes vásárolni menni, alig vannak az üzletekben ilyenkor.

12 szőlő szilveszterkor – amikor elkezdődik a harangozás, minden egyes harangszóra meg kell enni egy szőlő szemet, hogy szerencsés legyen az év.

“hola” (adios) – van magázás, de nem kötelező és mindekit köszönthetsz egy sima “hola”-val.  Buenos dias, Buenas tardes létezik, de ritkán van használva. Azonban… Spanyolországban több régió van, mindegyik hivatalos nyelvvel, (valencián, katalán, baszk stb) és mindegyik zónának megvan a speciális nyelvi világa. Például mifelénk a faluban a köszönés “adios” amikor mész valakivel szembe az utcán. Kis településeken illik köszönni az embereknek, kb úgy mint nálunk falun.

Házak/lakások -A legtöbb spanyol lakásban lakik.  Otthoni értelemben vett házakat alig találni (legalább is a mediterrán részen), a ház a legkisebb falvakban is szorosan egymás mellé épített utcafrontot jelent.  Kertes házak alig találhatóak erre fele, ami kert az már villa kategória és az átlag spanyolnak szinte megfizethetetlen.  Udvara is nagyon kevés háznak van, néha itt ott egy nagyobbacska patio. Sok ház tetején terasz van, nem használják túlzottan sokat őket.

Ez egy utca a falunkból. A legtöbb helyen hiányzik a zöld övezet.

Redőnyök – szinte minden házon redőny van, ritkaság az, hogy ne legyen. És gyakran látni ablakokat “örökké” lehúzott redőnnyel, néha nem is tudod megállapítani hogy lakik-e ott valaki ha csak a redőnyt nézed. A szomszéd ház két teljes utcafrontja le van redőnyözve, csak akkor nyitják ki ha takarítják őket, és biztos, hogy ott laknak.

Rácsok az ablakokon – mindenhol vannak, van, hogy harmadik emeletre is rácsokat tesznek az ablakokra.

Puszi puszi –  a covid ezt (ideiglenesen?) megszüntette, de a tipikus spanyol köszöntés, hogy puszi mindkét arcodra. Ez számomra nagyon fura volt, főleg olyanokkal akiket akkor láttam először, vagy másodszor… úgyhogy én nem bánom, hogy ha ez teljesen megszűnne :))) Az otthoni (családiasabb) puszival való köszöntés itt a másik oldalon kezdődik… balra, majd jobbra… míg otthon jobbra, majd balra… ennek következtében hazamenetel után gyakran volt awkward orr ütközés, mert a másik irányba akartuk kezdeni :)))

Augusztus – szinte minden bezár ebben a hónapban, csempét rendelnél? Felejtsd el, a csempe gyár is szabadságon van. Persze nagyobb boltok nyitva maradnak, de mint említettem építő anyagot valószínűleg csak azt találsz ami raktáron van.

Felvonulások, ünnepek – ez egy külön kategória, erről hosszadalmasan lehet beszélni. Kb minden ünnep alkalmával vannak felvonulások. Ilyenkor beöltöznek, zenekarral jönnek mennek, nagyobb helyeken székeket tesznek ki az utcára, hogy onnan lássák az egész felvonulást. Minden falunak, városnak megvan a maga szentje, és ez kb egy hétig tartó ünneplés sorozatot jelent. Egyik közös jellemzője ezeknek az ünnepeknek az iszonyat hangoskodás :))) Az ünnepek között vannak kiemelkedők amelyek híressé váltak: San Fermines (Pamplona), Tomatina de Bunol, Fallas (Valencia),  Semana Santa (országszerte), San Juan (inkább tengerparti zóna?) , Feria Del Caballo (Andaluzia), The Haro Wine Festival, Feria De Abril (Sevilla), Cordoba Patios Festival, de ezen kívül majd minden kis falunak megvan a maga ünnepe, szentje.

Parkolás – nagyon sok helyen ingyenes a parkolás (fehér zóna, festetlen zóna). Ahol tilos parkolni ott az járda szélét lefestik sárgára. A házakon “Vado Permanente” tábla szokott lenni ott ahol kocsi bejáró van, és ezért évente fizetni kell! A  ház tulajdonosának is tilos megállnia a háza előtti sárgára festett járda részen, ha kóbor rendőr arra jár ugyanúgy megbünteti mint bárki mást. Nagyobb városok központjában kék illetve zöld zónák vannak és most újabban vezettek be “tiltott” zónákat, ahova régebbi autókkal nem szabad behajtani. Ez a rész teljes káosz, mert ahány város annyi szabály.

A vezetés kb minden más országhoz képest ahol jártam nagyon laza, nagyon előzékenyek és kedvesek, mondhatni igen civilizáltan vezetnek. Magyarország és Románia a dzsungel törvénye e mellett.  A sebesség korlátozásokat sokszor olyan szigorúan betartják, hogy már idegbajt kap az ember.

A biciklisták az utak királya, vannak iszonyat paraszt biciklisek, a tök jó, elkülönített biciklisáv helyett az országúton haladnak, és mivel a megelőzésük igen komoly feltételekhez kötött (másfél méter, tuti ne jöjjön senki szemből) így gyakran feltartják a forgalmat mikor ketten hárman egymás mellett tekergetnek.

A boltokban és hivatalokban mindenhol nagyon kedvesek, ha bármi kérdésed van mindig készséggel válaszolnak. Otthon gyakran rámordulnak az emberre ha van mersze megkérdezni, hogy egyik másik tétel mi a számlán, vagy miért tűnik úgy, hogy valami nem stimmel. Itt nem, azonnal kedvesen megnézik és ha netán tévedtek, azonnal kijavítják. Ha te tévedtél az se gond, mert szívesen elmagyarázzák, hogy mi mit jelent.

A húsboltok  külön fejezet. Kisebb húsboltokban székek vannak, ahol az idősebb generáció leül és cseverésznek, várják a sorukat. Ha egy régimódi húsboltban 4-5 öregasszony várakozik, jobb ha elmész valahova máshova, mert az nagyon sokáig el fog húzodni. A kiszolgálás igen lassú, mert mindenki válogat és minden egyes húst valamire előkészítve vesznek meg. “paellához, 8 személyre”, “húsleveshez”,  szeletek így, szeletek úgy. Amikor én megyek a húsboltba egybe kérem a húsokat, soha nincs fogalmam mi lesz majd belőle. Kb a kedvencük vagyok, mert eladnak több kiló húst anélkül, hogy aprózni kéne 🙂

Tapas – erről kb mindenki tud aki Spanyolországba jár és nagyjából el vannak ragadtatva az emberek. Nekem ez nem különösebben jön be, annak köszönhetően, hogy a tapasok 80% nem eszem meg, a hal és tengeri herkentyűktől meg elmenekülök, nem bírom a szagukat, erről nem tudok mit írni.

Olíva olaj – mindenhez. Az egyik ismerősünk idős anyja a felszeletelt narancsra is löttintett olíva olajat. Kipróbáltuk és nagyon finom. Az olajhoz azonban hozzá kell szokni.

Jamon – téli ünnepek vele járója, nagyon sok cég ajándékoz jamont az alkalmazottainak. Ezt egy egész disznó láb, amit hozzá való tartóra szerelnek és onnan faricskálják. Ez is egy művészet, külön tanfolyamok vannak.  A jamonon ára elérhető és a csillagos ég között van, vannak több száz eurós lábak, de több ezer eurósak is.

És végül az autonómiákról írok pár sort.  Spanyolországban nagyon sok féle autonómia van, városi, megyei, régió és a végeredmény egy követhetetlen káosz.  Az egyik alap dolog amit igen hamar meg kell tanulni Spanyolországról, hogy ha itt ahol mi élünk valami igaz, nem föltétlen lesz igaz a szomszéd megyében ami lehet csak pár kilométerrel odébb van. Például a Doberman mint fajta engedély köteles a Valencián közösségben, és csak fél méteres pórázon sétáltatható, állandóan szájkosárral, biztosítást kell kötni rá. Madridban ellenben  semmi korlátozás nincs vele kapcsolatosan, ami nem rendelkezne bármilyen kutyára. Nem kell engedély hozz, nem kell fél méteres pórázon vinni, és nem kell szájkosár rá. Az adó rendszer is hasonló, míg egyik helyen 15-20% öröklési adó van, a másik helyen 5%.  (hasból vett számok, de igen nagyok az eltérések). Így az a tipikus tanulság, hogy ha valamit meg szeretnél érdeklődni, el kell menned a polgármesteri hivatalba és megkérdezni, hogy mi a helyzet az adott dologgal.

Kiegészítés:

Rendszámok –  a rendszámok itt a kocsi életére vannak kiadva és nem lehet kérvényezni speciális számot, illetve cserélni se lehet. Amivel bejegyezték azzal fog meghalni. Régebben a megyék szerint voltak kiadva a rendszámok, de most már szerencsére nincs így. Ugyanis itt is néha még létezik a “gyülöljük a másik régiót, megyét csak mert” kérdése és mivel Spanyolország nem egy igazán egységes ország, ebből sok baj származhat ha az emebr más megyéből veszi meg az autót.  A régi rendszámokat nem kellett lecseréln EU jelzésű számra. (Romániában le kellett, ott minden autónak kicserélték a rendszámát és arra fogták, hogy az EU így követeli 😀 )