2020. június 6.

Drágulás az Ikeában… + egyéb ikeás dolgok

Nahát… úgy látszik az Ikea is azon kedves multik közé tartozik, akik kihasználnak minden katasztrófa helyzetet és azt, hogy a csórók ilyenkor még csóróbbak lesznek azzal “hálálják meg”, hogy az olcsó termékeket megdrágítják 😀  Hogy is van az a mondás? “you cannot let a good crisis go to waste”? Lehet, hogy a két véletlenül megtalált termékről van szó és  csak furcsa egybeesés ez… Valahogy  számomra nem meglepő az ilyen “stratégia”, hogy az olcsóbb termékeket drágítják egy picit, hiszen még mindig aránylag elérhető árban maradnak és ezekből tuti biztosan több fogy mint a sokkal drágábból. Így szinte észrevétlenül szednek be több pénzt és a nép se háborog különösebben.

Mindig az alap dolgokat drágítják, azokat amiből a legtöbbet eladás történik. Ha a drágább drágul, a csórók nem fogják megvenni, de azt amúgy se vették volna meg. Az olcsót mindenki kipréseli magából valahogy 😀 Nem rossz trükk.  Olyan ez mit a luxusadó… nem azt kell bevetni, hanem  kenyeret, húst, tejet meg benzint  kell drágítani 😀 (A yachtot minek, azt úgyis csak Multimilliómos Géza veszi meg…)

Az árak a Spanyol Ikea árakat tükrözik…

Lám lám, megdrágult a Grilla…

Véletlenül  fedeztem fel ezt a “huncutságot” annak következtében, hogy a tegnap megpurcant a serpenyőnk. Nekünk ez annyira mindennapi használati tárgy, hogy nem is tudok rá haragudni, már egy jó ideje jelezte, hogy haldokló félben volt.  Ez a grill serpenyő méretileg igen jó, és minőségileg se mondhatok rá túl sok rosszat. Nem ilyen intenzív használatra volt kitalálva aminek mi kitesszük, az  biztos, Suzinak már vagy 10+ éve megvan, és semmi baja… Ja, hogy ő évente 2 alkalommal használja? Mi meg néha 2x  naponta. Upsz…

 

Nem is olyan rég ez a serpenyő itt 10 euró volt.  Csak egy régebbi számlát találtam meg – nem szoktam tartani csak azokat amin garanciás termékek is vannak – de emlékszem, hogy a legutóbbi Ikeás kiruccanás során is annyi volt még, már kezdtem fontolgatni, hogy vegyünk-e egy újat vagy még réér.

P.S. a drágább grill serpenyő, a kék fehérrel kiadás,  határozottan sokkal de sokkal rosszabb volt mint a Grilla, ilyennel is próbálkoztunk. Szebb a polcon, meg amíg hazaviszed, de ez ne tévesszen meg, pár sütés után durván megbarnul és hamarabb dobtam ki mint az olcsóbb kuzinját.

Én megfogadtam, hogy soha a büdös életbe nem veszek többet fehér bevonatos serpenyőt 😀 SOHA.

Most keresem kutatom az öntöttvas grill serpenyőt, ami elméletileg jóval drágább lesz, de hátha több ideig kibírja 😀 Azokat lehet “seasoningolni”, avagy újra olajozni és kiégetni és olyan lesz mint újkorában… Még nem találtam megfelelő méretet. Van az Ikeában is, VARDAGEN néven fut de kisebb méretben.

A másik termék ami drágult, az  NOT lámpa

Ez is 10 euró volt. Ilyen a kicsi szobában van, és épp azért vettük meg mert annyi volt amennyi.

Nézegettem mi a helyzet más lámpáknál

Ilyen lesz a nappaliban, és mivel már megjártuk az Ikeánál, hogy a valami amit kinéztünk az eltűnt (pl. barna fürdőszoba modul), így nem hagytuk a véletlenre, megvettük őket, emlékszem, hogy ennek az ára akkor is ennyi volt, mert a vásárlást az is indítványozta, hogy épp leszállították az árát amikor arra jártunk. Nagyon sokáig kerestem lámpát aminek tetszik  formája, és az összes közül ezzel mind a ketten egyetértettünk.

Az íróasztalon ilyen lámpánk van, ez se rémlik, hogy drágult volna.

A hálószobában meg ilyen van, és erről is “fogadni mernék”, hogy ennyiért vettük meg. Nincs idegem kikeresni melyik cédulán lehet.

Drágult a KONCIS is

Ez 12 euró volt.  A rács nélküli kollégája meg 10 euró volt és annyi is maradt (per pillanat)

Egy másik “Ikeás huncutság” amit felfedeztem 😀 

Az egyik a kerek Frosta néven futó szék lecserélése háromszög alakúra:

Állítólag ezért be voltak perelve, mert a szék eredeti kerek ötlete valami dizájnertől számazik…  és ők annyit csináltak, hogy a 3 láb helyett 4-raktak a kerek ülőke alá. Tele volt a net tutorialokkal, hogy miként módosítsd a 4 lábat 3-ra… Erre is emlékszem, hogy 10 euró volt, mert az összecsukható asztal mellé nézegettem milyen minimál helyet foglaló székeket tudnék beszerezni. Picit vicces, hogy a Kyrre szék anyag szükséglete kevesebb mint a Frostáé volt, legalább 1 lábbal kevesebb, talán az ülőke anyag szükséglete is kevesebb per szék és a végén mégis drágábban adják el a jónépnek. 😀 Úgy vettem észre, hogy másoknak sokkal jobban tetszik a háromszöges “új” változat,  engem azonban erősen irritál, hogy szétállnak a lábai és kisebb az ülőkéje így hülyén foglalja a helyet amikor egymásra vannak rakva 😀 A Frosta olyan kis “kompakt” módon csak felfele növögetett.

 

Az Ikea újdonság se mindig újdonság 😀 

Ez a szék Bosse néven volt feltüntetve sokáig, majd eltűnt a termékek közül.  Ezt is nézegettem mint opció… Majd megjelent az “újdonságok” között, sokáig az új “friss” címkével díszelegve mint Nilsolle 😀  Erre azért emlékszem mert erősen felkavart az eltűnése, olyan mérges voltam rájuk, hogy ihaj. Az összes többi magas szék közül ez volt az egyetlen amit el tudtam képzelni a lakásban és ami árban is elfogadhatóbb kategóriába tartozott.

 

 

Ti tudtok ilyenekről?